Pretraga
Close this search box.

O Nama

Ko smo mi i šta predstavlja

GOLIJSKA SUZA

U srcu slikovitog sela Trnava, na padinama planine Golije, porodica Češljarac decenijama unazad predano uzgaja šljive i destiluje rakiju. Ova rakija, Golijska suza, nije samo proizvod – to je odraz strasti i truda jedne porodice da stvori kvalitetnu, jedinstvenu rakiju sa izbalansiranim ukusom.

ZAŠTO SE OVIM BAVIMO?

Za nas, proizvodnja rakije nije samo zanat – to je očuvanje bogate porodične tradicije. Uvereni smo da će brzi, moderni svet uskoro ponovo ceniti stara znanja i prirodne sastojke. Za nas, nema ničeg dragocenijeg od trenutaka kada se porodica i prijatelji okupe oko kazana, uz smeh i šalu, uživajući u degustaciji naše rakije. To su trenuci koji nas inspirišu i pokreću, težnja da i budućim generacijama prenesemo ove vrednosti.

ZAŠTO BAŠ GOLIJSKA SUZA?

Naša rakija nosi ime koje ovekovečuje našu geografsku povezanost sa planinom Golija, koja obogaćuje naše voćnjake i doprinosi kvalitetu naše rakije. A suza? ‘Suza’ u imenu nije samo simbol tuge, već i radosti – odraz života u kojem se osećanja prepliću.

Između ostalog, da li ste čuli za nešto čistije od suze?

NAŠ PUT

Put Golijske suze počinje u prošlosti, ukorenjen u plodnoj zemlji sela Trnava, na obroncima planine Golije. Naša porodična tradicija je priča o predanosti, inovaciji i ljubavi prema zanatu destilacije. Prvi šljivici koje smo zasadili oko 1940. godine postavili su temelj našoj misiji: proizvesti rakiju koja prenosi dušu svoje zemlje i svojih ljudi.

Kroz generacije, veština destilacije se usavršavala, prenoseći se s kolena na koleno. Svaka generacija donosila je nešto novo, ali je uvek ostajala verna suštini – proizvodnji rakije koja odražava kvalitet i karakter voća iz naših voćnjaka. Rakija Golijska suza je, stoga, više od pića – to je rezultat višedecenijskog iskustva, strasti i znanja.

U godinama koje su usledile, naše ambicije su se širile. Od 2015. do 2018. godine, zasadili smo još tri šljivika sa sortom lepotica rodna, što je bila prekretnica u našoj proizvodnji. Ova ekspanzija nije bila samo u broju stabala, već i u našoj posvećenosti da se Golijska suza pozicionira kao prepoznatljiv brend.

Prvi put smo se takmičili 2019. godine u Žitištu, gde smo osvojili zlatnu medalju – to je bio samo početak niza priznanja i nagrada koje su usledile. Svi ti uspesi su potvrda našeg neumornog rada i posvećenosti kvalitetu.

Došla je 2022. godina, i sa njom potreba da izgradimo vlastitu destileriju u našem rodnom selu. Ovo nije bio samo korak napred u proizvodnji, već i simboličan čin koji je označio našu spremnost da Golijska suza zauzme svoje mesto u svetu vrhunskih rakija. Registrovana početkom 2023, naša destilerija predstavlja krunu našeg rada i posvećenosti.

Danas, sa 900 stabala šljiva, porodica Češljarac nastavlja da piše ovu priču sa istim žarom. Svaki član porodice igra važnu ulogu, čineći Golijsku suzu više od proizvoda – to je naše nasleđe, naš ponos i naša tradicija, koju delimo sa svetom kroz svaku kap naše rakije.

GOLIJSKA SUZA

Trnava 61
Raška, Srbija
© 2023 Vuk Multimedia, LLC, All Rights Reserved