Pretraga
Close this search box.

Monilija šljive: Da li je prskanje protiv fungi štetno po okolinu?

Izazovi u voćarstvu su brojni, a jedan od najvećih je borba protiv monilije – bolesti koja ne samo da ugrožava plod, već i opstanak čitavih voćnjaka. Ovaj blog ima za cilj da detaljno predstavi naše metode u pristupanju zaštiti šljiva od ove bolesti, uz istovremeno očuvanje ekološke ravnoteže i zdravlja voćnjaka. Naša posvećenost transparentnosti i edukaciji o ovom važnom aspektu voćarstva potekla je od želje da gradimo dublje razumevanje i poverenje među našim potrošačima i širom zajednicom.

Šta je monilija?

Monilija, poznata i kao monilijaza, predstavlja jednu od najznačajnijih pretnji zdravlju koštičavog voća, a šljive su posebno podložne ovoj bolesti. Monilija se manifestuje u dva osnovna oblika, koji su poznati kao sušenje cveta i mladica i trulež plodova. Ovi oblici bolesti napadaju biljke u različitim fazama njihovog razvoja, od cvetanja do zrenja ploda, što moniliju čini posebno opasnom pošto može kontinuirano da ugrožava voćnjake tokom cele vegetacione sezone.

Sušenje cveta i mladica najčešće se javlja tokom proleća. Ovaj oblik bolesti može uzrokovati da cvetovi naglo venu i odumiru, često ostavljajući iza sebe suve ostatke koji služe kao izvor infekcije u narednim sezonama. Sa druge strane, trulež plodova se obično razvija kasnije tokom vegetacione sezone, pretvarajući inače zdrave plodove u mekane, trule mase koje su sklone daljem širenju bolesti.

Suzbijanje monilije zahteva pažljivo balansiranje između preventivnih mera i pravovremenog tretmana zaraženih delova voćnjaka. Prevencija širenja bolesti, uz sanitaciju voćnjaka, je od suštinskog značaja za očuvanje zdravih i produktivnih zasada.

monilija šljive

Monilija i borba protiv nje

Prvi korak u ovoj borbi je pažljiv odabir sorti šljiva koje pokazuju veću otpornost na bolest.

Rezidba igra ključnu ulogu ne samo u održavanju strukture i zdravlja voćki već i u prevenciji monilije. Ona omogućava bolju ventilaciju i osunčanost unutar krošnje, što smanjuje vlažnost – idealno okruženje za razvoj monilije. Osim toga, uklanjanjem zaraženih i oštećenih delova biljaka smanjujemo potencijal za širenje bolesti.

Primena odobrenih fungicida predstavlja još jedan važan segment naše zaštitne strategije. Biramo preparate koji su efikasni protiv monilije, a istovremeno minimalno utiču na okolinu i ne ugrožavaju biodiverzitet. Praksa pokazuje da je efikasno prskanje šljiva protiv monilije najčešće neposredno pre cvetanja ili u ranoj fazi cvetanja, kako bi se maksimalno smanjio rizik od infekcije i omogućila zaštita ploda i cveta od početka vegetacione sezone.

Održivost i odgovornost u borbi protiv monilije

Naša vizija održivosti i odgovornosti prema prirodi temelji se na dubokom uverenju da kvalitet i izvrsnost proizvoda ne mogu biti odvojeni od zdravlja i vitalnosti ekosistema u kojem se ti proizvodi stvaraju. 

U skladu sa tim, svaka naša odluka, od izbora zemljišta za voćnjake do krajnjeg proizvoda koji stiže do potrošača, bazirana je na principima održivog razvoja. U našim voćnjacima primenjujemo organske metode gajenja koje minimiziraju upotrebu sintetičkih sredstava za zaštitu bilja. Time ne samo da štitimo plodove koje koristimo za proizvodnju rakije već i čuvamo tlo, vodu i vazduh.

Pored toga, svesni smo važnosti očuvanja pčela i drugih oprašivača koji igraju ključnu ulogu u održavanju zdravih ekosistema. Izbor sredstava za zaštitu bilja koji ne štete ovim korisnim insektima odražava našu predanost zaštiti i promociji životnog ciklusa našeg okruženja.

prskanje protiv monilije monilija sljive

Edukacija je temelj za izgradnju dubokog poverenja i razumevanja između nas i vas. Informisanost o izazovima s kojima se suočavamo i metodama koje primenjujemo u borbi protiv monilije ključna je za zajednički napredak i održavanje zdravih voćnjaka, koji su srce naše proizvodnje.

GOLIJSKA SUZA

Trnava 61
Raška, Srbija
© 2023 Vuk Multimedia, LLC, All Rights Reserved